сряда, 7 май 2008 г.

И Македония влезе във фабриката за шамари

Големите батковци са търпеливи. Обикновено те не бързат и се опитват да оправят нещата мирно и тихо. Но какво става когато срещу себе си имат немирно твърдоглаво дете, което не разбира от дума и продължава да тропа с краче по пода крещейки през сълзи: „Е па нема да слушам! На пукни се!”? Много просто, тогава големите батковци пускат фабриката за шамари.

По всичко изглежда, че там, след Сърбия се озовава и Македония. Македонските сърбо-комунисти, които почти не са слизали от властта при съседите, се надяваха, че може да им се размине и някак си в името на балканското спокойствие, да се промъкнат между капките, не спирайки да плюят по двама от съседите си - България и Гърция. Горките наивници!Вчера стана ясно - на Македония е поставен ултиматум: постигане на компромис за името или отказване от членство в НАТО и съответно в ЕС(едното без другото е невъзможно както се убеди и България).

Последствията не закъсняха. Първо, след посещение в американското посолство в Скопие, водачът на Демократическата партия на албанците /ДПА/ оповести решението си да напусне македонското правителство. Второ, пак вчера, американският заместник-държавен секретар Даниел Фрийд заяви, че Гърция и Македония трябва да решат спора за името до срещата на върха на НАТО, за да няма никакви пречки страната на получи покана за членство в Алианса. По думите му , въпреки постигнатият напредък кандидатурата на страната е застрашена с напълно реално гръцко вето. Проблемът, който заплашва Македония е въпросът за името, без чието решение Гърция посочва, че ще блокира поканата. Т.е. американският дипломат открито казва, че в създадената ситуация, единственият изход е компромис за името от страна на Македония. Ако такъв компромис не се постигне, управляващите в Скопие ще си понесат последствията.

Но както се казва „никога две без три”. Третата новина, която дойде като гръм от ясно небе за „античните” македонци, беше от Париж. Франция до сега запазваше балансирана позиция в спора за името, но вчера това се промени на 180 градуса. Македонският министър на отбраната Лазар Еленовски изслушал по време на посещението си в Париж френския външен министър Бернар Кушнер, според когото на Република Македония “й е необходимо друго име, но двете страни са тези, които трябва да го изберат”. Мисията на Еленовски в Париж била да разколебае френската позиция, но след всичко изглежда, че не само не е успял, но и е постигнал точно обратния резултат. Кушнер е бил убеден, че съществува “ясен конфликт, който не е само исторически и езиков и който не се отнася само до името” на страната. ” Позицията на Франция е много ясна. Винаги сме казвали това и подкрепяме Гърция, но ние искаме да се постигне споразумение между двете страни”. По-ясно от това едва ли може да се каже.

България също дава индикации за преразглеждане на политиката си към съседна Македония. Още през 2006, Калфин заяви, че България няма да подкрепя безусловно процеса на присъединяване на Македония към ЕС, което пък предизвика остра реакция в Скопие. “България подкрепя Македония и Турция, които също се стремят към членство в ЕС, но тази подкрепя няма да е безусловна. Ние ще настояваме върху спазване на принципите на добросъседство от тези две страни, и по-специално ще следим Македония да не проявява агресия към българската история и нация”. На неотдавна състоялата се среща на министрите на НАТО в Брюксел, българският външен министър беше на една и съща вълна с гръцката си колежка Дора Бакояни. Според Калфин Гърция е в правото си да търси решение на спора за името тъкмо сега и за “Македония членството в НАТО би трябвало да е доста висок залог, за да търси компромис”.

И така, изводът е, че или Македония ще си смени името си или няма да влезе в НАТО и ЕС, което ще предизвика разпада на измислената република. Фабриката за шамари е в ход, а резултатът ще видим много скоро.

Няма коментари: