сряда, 7 май 2008 г.

Изборите в САЩ: Bush & Clinton Forever

* 1989-1993 - George Herbert Walker Bush

* 1993 - 2001 - William Jefferson Clinton

* 2001 - 2009 - George W. Bush

* 2009 - 2017 - Hillary Rodham Clinton

* 2017 - 2025 - Jeb Bush

* 2025 - 2033 - Chelsea Clinton

* 2033 - 2041 - George P. Bush

* 2041 - 2049 - …………….. Clinton

* 2049 - 2057 - Jenna Bush

Правилно прочетохте, не става въпрос нито за класиция на най-богатите хора, нито за генеалогично дърво на известните фамилии, а за възможния списък на американските президенти за половин век напред.

След семействата Адамс, Харисън, Рузвелт и вече изпускащата въздух династия Кенеди, идва ред на клинтънови и клана Буш.

Ето какво казва Американската Конституция:

“No Title of Nobility shall be granted by the United States: And no Person holding any Office of Profit or Trust under them, shall, without the Consent of the Congress, accept of any present, Emolument, Office, or Title, of any kind whatever, from any King, Prince or foreign State. ” (Article I, Section 9)

…, но реалността е доста по-различна:

„Джо трябваше да бъде политик. Когато той почина, аз заех неговото място. Ако нещо се случи на мен, Боби ще ме смени, а ако и той има проблем, ще дойде ред на Теди” - това са думите на JFK.

40% от американците, не си спомнят епоха, в която не е имало някой Буш или Клинтън в Белия дом. Ако Хилари бъде избрана и преизбрана, САЩ ще се управлява в продължение на 28 години от две семейства. Прибавете към това и мандата на Буш баща като вицепрезидент и ще получите 36 години без прекъсване …Nancy Benac .

“По-младите от 30 години, не могат да си спомнят време когато името на Американския Президент е завършвало на нещо друго от Буш или Клинтън …” Ken Layne

Най-старата световна демокрация не е ли на път да се превърне в династична демокрация по подобие на индийската или аржентинската? Ако това се случи пътят към една либерална империя ще бъде широко открит. Тази тенденция не е характерна само за САЩ. В Русия, вече за трети път, Президентът назначава своя наследник - Елцин избра Путин, а Путин предава по собствен избор властта си на Медведев. Хафез Асад подари Сирия на сина си - Башар Асад, а египетският президент Хосни Мубарак, подготвя за свой наследник Гамал Мубарак.

Но династиите не са само патент в политиката. Ако внимателно се загледаме, ще ги открием и в науката, мениджмънта, в публицистиката и новинарството. Например една от звездите на Ню Йорк Таймс, Nicholas Kristof, продължава традицията на добре позната университетска фамилия, а съпругата му Sheryl WuDunn от семейство спечелило три награди Пулицер!

В една своя статия, Кристоф пише:

В тази предизборна кампания, в която всяка тема е обект на политическа полемика - не зависимо дали това е войната в Ирак или шофьорските книжки - , един проблем остава учудващо малко дискутиран … династиите”

В случая авторът удобно забравя едно много важно обстоятелство - своя „благороден” произход. Самият той е дете на династия(университетско-публицистичната Kristof-WuDunn) и критикува политическите династии, напълно игнорирайки факта, че е резултат от разгръщането на идентичен социален механизъм, гарантирал собствения му успеха.

Няма нищо случайно на този свят.

Няма коментари: