сряда, 7 май 2008 г.

На остров Шпицберген-семена за бъдещето

На 26 февруари 2008, недалече от норвежкия град Лонгйир, се проведе официалното откриване на Svalbard Global Seed Vault - „Хранилището на Съдния ден”, където норвежците ще складират над 4,5 милиона семена събрани от всички краища на Света. При планетарна катастрофа, ядрена война, сблъсък с астероид, семената ще бъдат запазени. Хранилището се намира в планината и към него води подземен тунел с дължина 120м, а специални прегради и херметични врати ще предпазват семената от външни въздействия. Всичко ще работи на практически автономен режим, без персонал и само веднъж годишно ще пристига специален екип да проверява състоянието.

Кери Фоулър, изпълнителният директор на фонда Global Crop Diversity: „Ние се постарахме да предвидим бъдещето, проверихме нивото на излъчване в планината и геологичната структура на областта, моделирахме изменения на климата по най-катастрофалния сценарии за 200 години напред - включително нов ледников период и глобално затопляне със стопяване на ледовете. Всичко това беше за да сме сигурни, че избраната от нас площадка ще се окаже винаги над морското ниво.”

Зърненият фонд на хранилището ще се обновява периодично. Според биолозите, някои семена могат да издържат 20-30 години, а други - няколкостотин.

В момента в света има около 1 400 подобри генетични банки, но болшинството от тях не са добре защитени от природни катастрофи. За разлика от тях, норвежкият проект няма този недостатък. Норвежката държава е похарчила за хранилището $8 милиона, а останалата част от средствата са от частни благотворителни фондове.

Схема на хранилището

Няма коментари: