сряда, 7 май 2008 г.

Ирак: резултатът на една бойна група от нов тип

January 23, 2008

Task Force ODIN

Според седмичникът Defense News, американската бойна група Task Force ODIN (observe-detect-identify-neutralize) изградена на принципа на “централизирана мрежа”, е успяла за 14 месечното си съществуване да унищожи в Ирак 2400 терористи и да залови други 141. Терористите са били ликвидирани по време на нощни операции, когато са организирали поставянето на импровизирани взривни устройства.

Тази военна част “ad hoc” на американската армия включва въздушни разузнавателни средства: C-12, дронове, но също и тежка екипировка наета от частни компании. Тя е способна да открива терористите без да бъде открита от тях и да насочва към тях хеликоптери, бомбардировачи и специални части. И това средно от 3 до 5 пъти на денонощие.


Наличната информация не предоставя данни за колатералните поражения, които са неизбежни при дистанционни удари, но може да се предположи, че нощната активност на бойната група намалява риска от странични жертви.

Успехът на тази единица показва предимствата на технологичното превъзходство, когато то е децентрализирано и малко зависимо от административно-военната иерархия.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

2 Comments

  • At 2008.01.23 17:06, Nick Angelow said:

    последно — “централизирана мрежа” или децентрализирана? предполагам, че е неволна грешка, ако изобщо е грешка.

  • At 2008.01.24 11:09, timber said:

    не е грешка,но също имах проблем с намиране на точната дума.групата е извадена частично от вертикалната военна иерархия и интеграцията е на хоризонтално ниво с други различни по задачи части.целта е била да се избегне класическата командна схема и да се осигури максимална мобилност.

Няма коментари: