сряда, 7 май 2008 г.

НАТО от Исландия до Казахстан

През последните два месеща дойдоха три доста интересни новини, от които може да се съди не само за пренареждането на геополитическите карти, но и за притесненията на малките страни останали без закрила.Първата новина е от Исландия. От май 2008, френските ВВС ще осигуряват въздушната защита на острова. Исландия е член на НАТО, но не разполага със собствена армия. Зачестилите полети на руски бомбардировачи, очевидно са разтревожили исландското правителство и то е взело мерки. Французите ще създадат военно въздушна база в страната в рамките на НАТО и ще разположат между 6 и 12 самолета Мираж 2000-5. Целта на изтребителите е да прихващат руските самолети на дистанция над 600 км. През 2010 се предвижда създаването на друга френска база, този път в Литва. Очевидно, че новият френски президент води съвсем различна политика от предшественика си. Франция се стреми да си върне глобалната световна роля. След новите бази в Емиратите, мисията в Чад и Руанда, сега виждаме как френските военновъздушни сили се изнасят по периферията на НАТО и облекчават ангажиментите на американския си съюзник.

Втората новина идва от Финландия. Страната разглежда възможността да поиска от НАТО членство в системата на въздушно наблюдение и защита. Това не е прецедент. Преди нея същото направиха Австрия и Швейцария. Разликата е, че влизането на Финландия има съвсем друг стратегически смисъл заради близостта и с Русия. Политическото решение ще бъде взето през тази пролет и случайно или не съвпада с промените в Исландия.

И накрая Казахстан. САЩ и Казахстан постигнаха споразумение за засилване на военното си сътрудничество. По време на посещението на американския заместник държавен секретар Митчъл Шивърс е подписан нов 5-годишен план за сътрудничество. Той е заявил, че по този начин САЩ помагат на страната със съоръжения и екипировка по стандартите на НАТО.Това споразумение ще повлияе на връзките между Русия и Казахстан.

Изводът е, че НАТО увеличава глобалната си роля и става все по желан партньор в резултат на увеличаващата се несигурност около Русия. Всъщност, руските демонстрации на сила и засилената и военна активност, както и заплахите за разполагане на нови оръжия, принуждават съседите и да потърсят закрилата на Атлантическия пакт. На практика около Русия се изгражда нов санитарен кордон.

Няма коментари: