сряда, 7 май 2008 г.

От ден на ден в Ирак …

Годините минават и равновесието на силите в Ирак се променя. През пролетта на 2004 година, един неочакван бунт започнат от милициите на Муктада Ал Садр срещу американските сили, по време на битката за Фалуджа, накара американското командване да се откаже от превземането на сунитския град(Фалуджа) и да концентрира войски срещу шиитските милиции на Юг. По този начин беше провалена ключова за коалицията операция.

Четири години по-късно, се случва точно обратното. Муктада, след десетина дни сражения в Багдад с иракските сили за сигурност, подкрепени от британски и американски въздушни сили, се отказва от продължаването на конфронтацията . Обърнете внимание, че това се случва ПРЕДИ върху главите на муктадовите милиционери да бъде стоварен с цялата си мощ чукът на американо –британската военна сила. Всъщност Ал Садр капитулира пред иракската армия.

Загубите понесени от „Армията на Махди”, финансирана и подкрепяна от Техеран, обясняват този феномен. 1000 бойци убити за около 5 дни, са доказателество от една страна за ефикасността на иракските специални части и от друга говорят зле за подготовката и мотивацията на шиитските милиционери. Този извод се налага, особенно в сравнение с 2004 година, където една голяма част от иракските войници отказаха да воюват срещу метежниците и се присъединиха с оръжията си към тях. Новата иракска армия удържа първата си победа(разбира се с подкрепата на коалицията) и показа, че времето на непредвидеността е до голяма степен останало в миналото.

Всичко това се потвърди още веднъж и през този уикенд. Басра беше прочистена от остатъците на садриските милиции и иракската армия контролира града:

Iraqi Army Takes Last Basra Areas From Sadr Force

След всичко това, е още по-трудно да бъдат разбрани болшинството от медиите(и всички които все още им вярват), продължаващи да пишат за иракско „блато” където САЩ е затънал завинаги. Фактите говорят друго. Свидетели сме как, година след година въпреки допуснатите грешки, една нова регионална сила набира сили – Ирак националистически, мажоритарно шиитски, все още крехка държава, с която без съмнение ще трябва да се съобразява всеки в Близкия Изток – най-вече във военен и икономически смисъл, при условие, че САЩ неочаквано не се откажат от подкрепата си.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

6 Comments

  • At 2008.04.20 15:43, коментар said:

    20 април 2008

    Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс пристигна на необявено посещение в Ирак, съобщи американското посолство, цитирано от Ройтерс, на която се позова БТА.

    Райс иска да изрази подкрепа за усилията на иракското правителство да изолира радикалния шиитски духовник Муктада Садр, който заплаши с “открита война” силите за сигурност. При пристигането си тя заяви, че желае да подкрепи т.нар. нов политически “център” в Ирак, който одобрява предприетите мерки срещу милициите на Садр.
    Евентуален бунт на милициите на Садр - Армията на Махди, в които има хиляди бойци, може да сложи край на периода на затихване на насилието в момент, когато американските сили започват да напускат Ирак, посочва Ройтерс.

    Подчертавайки заплахата за нарастване на насилието, американската армия съобщи, че е убила 20 бойци на милициите през изминалата нощ при сблъсъци в Садр сити в Багдад. Говорител на армията нарече това “най-горещата нощ” на столицата от седмици насам.
    Държавният секретар не коментира заплахата на Садр, като подчерта, че това е вътрешен въпрос, с който Ирак трябва да се справи. Райс отбеляза, че иракският премиер е установил някои основни правила, за които трябва да настоява всяка демократична страна, свързани с това оръжията да не са в частни ръце, а в тези на държавата.

    Райс е в Близкия Изток за участие в конференция на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

  • At 2008.04.20 17:46, Задунайский said:

    Седми ред от долу на горе:

    “…..иранската армия контролира града:”-допусната печатна грешка,
    да се чете:

    “…..ИРАКСКАТА армия контролира града:”

  • At 2008.04.23 22:45, Задунайский said:

    Нема оти, Рим ( на аристократите ) !!!

  • At 2008.04.25 23:39, Задунайский said:

    “ГОТИНИ” от “ExtremeCentrePoint”,
    Весели празници и Бог да ви пази !!

    • At 2008.04.27 14:53, Gipsy Girl said:

      Христос възкресе

      На теб, и всички наши читатели, много здраве и щастие за вас и семействата ви.

Няма коментари: