сряда, 7 май 2008 г.

Бъдещето на руските ВМС: Яхтата на Абрамович

Руските военноморски сили са в тежко състояние. Голяма част от корабите са захвърлени, а около 60% от подводниците от съветската епоха са се самопотопили без война. Флагманът на ВМФ, самолетоносача “Адмирал Кузнецов″, изглежда доста по-зле от “Бисмарк” след срещата му с британските линейни кораби в Северно море. И при това той никога не е влизал в бой.

Кузнецов прилича на кораб призрак с импотентните си машини, закърпения корпус и вечно развалени асансьори.

Но не всичко е загубено! Природата не познава празно. Парите , които би трябвало да се дават за флота са на друго място.

Например яхтата на милиардера олигарх Роман Абрамович, превъзхожда по качество на въоръжението повечето кораби на Русия. “Пелорус” с дължина 378 фута, е обурудват с най-съвременни системи за откриване на мини и ракети. Екипажът от 40 души е само от бивши служители на британските SAS. Можем само да предполагаме какви други играчки има на борда.

По рейтинга за 2007 година, яхтата е на 9 място. Абрамович я е купил преди година от саудитския шейх Модхасан за 88 милиона долара. След монтирането на противоракетната система, сонари за далечно откриване при торпедна атака, шлюз на кила за евакуиране с подводница, две хеликоптерни площадки, тя поскъпва на 120 милиона. Към екстрите в последствие са добавени: мини подводница за евакуиране, бронирани стъкла, специално осветление срещу папараци и са подменени моторите с 2х3600 конски сили. Едно зареждане на PELORUS струва 215 000 долара. Едномесечен престой на яхтата на кей в Ница струва 700 000 евро.

Месечният бюджет на играчката на Абрамович е по-висок от този на флагмана на Руския Военноморски Флот.

Няма коментари: